Upute za roditelje

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

UPUTE ZA RODITELJE

Dragi roditelji,

unatoč brojnim pitanjima i nedoumicama, nova školska godina će krenuti i učenici se vraćaju u školske klupe. Ova školska godina, barem početak, prepuna je novosti i izazova s kojima se moramo suočiti, nositi i prilagoditi kako bi sačuvali zdravlje sviju nas.

Kako bismo se što bolje pripremili i pridržavali svih uputa i ostali živi i zdravi, molim vas da obvezno pročitate upute koje je izdao HZJZ vezane uz sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u svim obrazovnim ustanovama pa tako i u našoj srednjoj školi. U nastavku vam donosimo neke od ključnih općenitih važnih obavijesti, kako biste  imali uvid u organizaciju rada i sigurnost vaše djece, ali i onih koje se odnose na vas roditelje.

 1. Za učenike trogodišnjih programa nastava počinje u jutarnjoj smjeni, a za učenike četverogodišnjih programa nastava je na daljinu. Sljedeći tjedan učenici četverogodišnji programa su u školi ,a učenici trogodišnjih programa imaju nastavu na daljinu.
 2. Svaki razredni odjel boravi u jednoj prostoriji (učenici ne mijenjaju učionicu u predmetnoj nastavi), osim kad imaju praktični dio - vježbe u kabinetima i laboratoriju.
 3. Izvođenje izborne, dodatne i dopunske nastave, koju pohađaju učenici različitih razrednih odjeljenja, odvijat će se virtualno (za grupu učenika istog razreda, dok će druga grupa učenika drugog razreda imati nastavu u školi i tako će se izmjenjivati iz tjedna u tjedan), kako bi se izbjegao njihov fizički kontakt. Do daljnjeg nisu mogući posjeti ustanovama u sklopu izvannastavnih aktivnosti (kazalište i sl.).
 4. Učenici i nastavnici srednjih škola, moraju nositi maske (pravilno, na način da prekrivaju nos i usta), koje će im omogućiti škola (2 platnene i perive maske svakome).
 5. Učenici i nastavnici sa zdravstvenim teškoćama nose maske ako im narušenost njihovog zdravstvenog stanja to omogućava.

Roditelji u školi

 1. Sukladno uputama HZJZ i MZO, dolazak roditelja u školu nije predviđen, osim ako nije riječ o roditeljima učenika s teškoćama u razvoju.
 2. Na porti škole biti će i knjiga evidencije za sve stranke koje ulaze u školu.
 3. Prilikom dolaska u školu obavezno je nošenje maske.
 4. Prolaskom kroz školu predlaže se nepotrebno ne dodirivati površine ili predmete prolaz po najkraćoj mogućoj unaprijed utvrđenoj ruti kretanja
 5. U prostore na katovima gdje su učionice imaju pravo pristupa i ulaza samo djelatnici škole i nitko drugi, a roditeljski sastanci te vijeće roditelja bit će organizirani online, putem telefona i sl., a sve prema preporukama HZJZ i MZO. 

Važno je da roditelji/skrbnici:

 1. Ne dolaze u pratnji učenika ako imaju simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19.
 2. Ne šalju dijete u školu ukoliko: ima simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje), ima izrečenu mjeru samoizolacije, imaju saznanja da je zaraženo s COVID-19.

Svi plakati vezani za pravilno pranje ruku, održavanje distance i druge preporuke bit će vidljivi na vratima škole, oglasnim pločama i na svakom katu škole, posebice na ulazu u sanitarne čvorove i druge zajedničke prostorije (npr. knjižnica).

No, molimo Vas da i Vi svakodnevno potičete djecu i osvještavate im važnost pridržavanja mjera i uputa, naročito prilikom vožnje javnim prijevozom od/do škole.

Ukoliko Vi/Vaše dijete spada u izrazito vulnerabilnu skupinu, ili zbog zaraze/samoizolacije neće moći pohađati školu, molimo Vas da nas obavijestite na vrijeme kako bismo mogli organizirati virtualnu nastavu za takve učenike.

Na sljedećoj poveznici nalaze se detaljne upute koje je izdao HZJZ od 24. kolovoza 2020.  za srednje škole.

Roditelji moraju biti svjesni da se zbog epidemije treba strogo pridržavati mjera te da svako nepridržavanje istih utječe na povećanje rizika od zaraze.

Iako je roditeljima ograničena mogućnost ulaska u odgojno-obrazovnu ustanovu, roditelji imaju obvezu pratiti napredovanje svoga djeteta. Stoga je i ove godine predviđena komunikacija odgojno-obrazovnih radnika s roditeljima. U komunikaciji s odgojno-obrazovnim radnicima, preporučuje se komunikacija na daljinu u dogovoreno vrijeme i to samo u radne dane.

Učenik ima obvezu pohađanja nastave, a roditelj ima obvezu opravdati svoje dijete u slučaju bolesti ili zatražiti izostanak sukladno odredbama Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera.

Kao i do sada, svi djelatnici naše škole dat će sve od sebe kako bi se što bolje pripremili za novu školsku godinu, a nadamo se i Vašoj roditeljskoj podršci i suradnji u zajedničkom odgoju i obrazovanju naše djece.

Ostanite odgovorni!

IZVOR: UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 VEZANO ZA RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2020./2021.