Upute za učenike

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

UPUTE ZA UČENIKE

Dragi  učenici,

ova školska godina počinje drugačije nego do sada. Već svi  znate da je to uvjetovano pojavom COVID-19 virusa koji je u potpunosti promijenio naše živote.

Kako bismo se što bolje pripremili i pridržavali i sačuvali naše i vaše zdravlje pripremili smo upute za vas koje su sačinjene u skladu s uputama  koje je izdao HZJZ vezane uz sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u svim obrazovnim ustanovama pa tako i u našoj srednjoj školi. U nastavku vam donosimo iste.

Organizacija rada

 1. Učenici trogodišnjih programi dolaze u jutarnju smjenu i nastava se odvija u razredima, a učenici četverogodišnjih programa imaju nastavu na daljinu. Sljedeći tjedan učenici četverogodišnjih programa imaju nastavu u školi, u popodnevnoj smjeni, a učenici trogodišnjih programa nastavu na daljinu i tako dok se ne donese drugačija odluka.
 2. Svaki razredni odjel boravi u jednoj prostoriji (učenici ne mijenjaju učionicu u predmetnoj nastavi), a predmetni nastavnici se mijenjaju, osim kad imaju praktični dio - vježbe u kabinetima i laboratoriju.
 3. U razred se ulazi krećući se hodnicima desnom stranom, a izlazi također krećući se desnom stranom. Maksimalno izbjegavati kontakte!
 4. Ukida se školsko zvono tijekom nastave.
 5. Veliki odmor traje 20 minuta, a učenici za to vrijeme mogu izići u dvorište, najbliži prostor, ali se ne miješaju s učenicima ostalih  
 6. Izvođenje izborne i nastave te dodatne i dopunske nastave koju pohađaju učenici različitih razrednih odjeljenja, odvijat će se virtualno (za grupu učenika istog razreda, dok će druga grupa učenika drugog razreda imati nastavu u školi i tako će se izmjenjivati iz tjedna u tjedan), kako bi se izbjegao njihov fizički kontakt. Do daljnjeg nisu mogući posjeti ustanovama u sklopu izvannastavnih aktivnosti (kazalište i sl.).

Fizička udaljenost

 1. Prilikom prolaska zajedničkim prostorima škole predlaže se nepotrebno ne dodirivati površine ili predmete.
 2. Preporučuje se da učenici sjede jedan iza drugoga ili jedan pored drugoga, a ne licem u lice uz primjeren razmak (što je više moguće s obzirom na broj učenika i veličinu razreda) te da ne dijele svoj pribor i stvari s drugim učenicima.
 3. Kad god ste u mogućnosti, provjetrite razrednu prostoriju vanjskim zrakom, naročito pod odmorom. Ukoliko vremenske prilike to dozvoljavaju, optimalno bi bilo držati prozore otvoren cijelo vrijeme, inače barem 5 minuta svaki sat. Preporuča se izbjegavanje korištenja klimatizacijskih i ventilacijskih uređaja koji izazivaju kovitlanje zraka.
 4. Za boravak u knjižnici i drugim zajedničkim prostorijama, uputstva i protokol bit će jasno i na vidljivom mjestu naznačeni (maksimalan broj osoba koje u isto vrijeme mogu boraviti u tim prostorima i sl.).

Zaštitne maske

 1. Učenici i nastavnici srednjih škola, moraju nositi maske (pravilno, na način da prekrivaju nos i usta), koje će im omogućiti škola (2 platnene i perive maske svakome).
 2. Učenici i nastavnici sa zdravstvenim teškoćama nose maske ako im narušenost njihovog zdravstvenog stanja to omogućava.

Korištenje sanitarnih čvorova

 1. I za vrijeme odlaska u WC nužno je držati razmak.
 2. Ukoliko se u toaletu već nalaze učenik, važno je da pojedini učenik pričeka izvan toaleta dok drugi učenik/ica izađe.
 3. Ukoliko primijetite da nešto od navedenog nedostaje u toaletu obavijestite nastavnika/stručnu službu/voditelja smjene.

Higijena ruku

 1. Ruke se peru prije ulaska u učionicu, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa i kada ruke izgledaju prljavo.
 2. Za pranje ruku treba koristiti tekuću vodu i sapun.
 3. Nakon pranja ruku sapunom i vodom, ruke treba osušiti papirnatim ručnikom za jednokratnu upotrebu koji se nakon korištenja baca u koš za otpad.
 4. Prednost se daje pranju ruku tekućom vodom i sapunom, a preporučuje se osigurati dezinficijens za ruke u svakoj učionici koja nema tekuću vodu.
 5. Treba paziti na dostatnu količinu dezinficijensa za ruke te obavezno javiti nadređenom (nastavniku/stručnoj službi/voditelju smjene) u slučaju da je u dozatoru preostala manja količina sredstva za dezinfekciju kako bi se osigurao novi.
 6. Učenici trebaju voditi računa da ne dodiruju usta, nos, oči i lice te da ne stavljaju ruke i predmete u usta.
 7. Kod kašlja i kihanja prekriti usta i nos unutrašnjim pregibom lakta ili papirnatom maramicom koju poslije treba baciti u koš za otpad s poklopcem te oprati ruke. Pri kašljanju i kihanju treba okrenuti lice od drugih osoba te izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju.

Tjelesna temperatura i ostali simptomi COVID-19

 1. Učenici su dužni samostalno mjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska u školu te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dolaziti u ustanovu, već se javljaju školi (razredniku)i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju.

Korištenje javnog prijevoza

 1. Prilikom vožnje javnim prijevozom na putu do/od škole obavezno je nošenje maske.
 2. Savjetujemo izbjegavanje gužvi, okupljanje na stajalištima autobusa te češće pranje ruku.
 3. Poželjno je da učenici istog razrednog odjela budu jedni uz druge, uz poštivanje epidemioloških mjera fizičke distance, dok učenici iz iste obitelji mogu sjediti jedni pored drugih.

Znakovi koji upućuju na moguću zarazu COVID-19:

 1. Povišena tjelesna temperatura (pod pazuhom > 37,2°C), simptomi respiratorne bolesti (kašalj, poteškoće u disanju, grlobolja), poremećaj osjeta njuha i okusa, gastrointestinalne smetnje (proljev, povraćanje i bol u trbuhu, posebno kod manje djece).
 2. Učenici sa znakovima svih drugih zaraznih bolesti koje se prenose uobičajenim socijalnim kontaktom također ne dolaze u ustanovu.

Ostanite odgovorni!

IZVOR: UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 VEZANO ZA RAD PREDŠKOLSKIH USTANOVA, OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA U ŠKOLSKOJ GODINI 2020./2021.