Mjesec hrvatskog jezika

Mjesec hrvatskog jezika

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Obilježavanje manifestacije Dani hrvatskoga jezika integrirali smo u nastavni plan i program predmeta Hrvatski jezik te u nacionalni eTwinning projekt pod nazivom Ulicom hrvatskoga jezika u kojemu sudjeluje 7 škola partnera. 

U projektnim zadatcima sudjelovali su učenici 1. G razreda (smjer elektrotehničar),  2. G razreda (smjer elektrotehničar), 2. L razreda (smjer hotelijersko-turistički komercijalist) i 3. L razreda (smjer hotelijersko-turistički komercijalist). 

Učenici 1. G razreda su u sklopu eTwinning projekta pod nazivom Ulicom hrvatskoga jezika i nastavnu jedinicu Povijest jezika  istraživali glagoljicu. Nakon što su se učenici na satu Hrvatskoga jezika u sklopu teme Identitet upoznali s počecima pismenosti u Hrvata i prvim pismima, odabrali su pjesme iz književnosti koje tematiziraju jezik. Svaki učenik je odabrao najljepši stih i preveo ga na glagoljicu.  Učenici su ovaj zadatak radili zajedno putem Google dokumenta s učenicima škola partnera koji sudjeluju u projektu. Nakon što je svaki učenik predložio svoju pjesmu, glasovali su za najljepši stih. Kao najljepši stihovi odabrani su oni D. Ivaniševića koje su učenici škola partnera potom preveli na glagoljicu. 

Učenici 2. L razreda (smjer hotelijersko-turistički komercijalist) sudjelovali su na predavanju o Marulićevoj Juditi putem Zoom aplikacije u organizaciji  Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. 

Učenici 3. L razreda (smjer hotelijersko-turistički komercijalist) putem Zoom aplikacije pridružili su se predavanju pri Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje na temu Jezik društvenih mreža. Nakon odslušanog predavanja, učenici su napravili mali rječnik riječi koje svakodnevno koriste u komunikaciji na društvenim mrežama.

Rezultati provedenih aktivnosti dostupni su u digitalnom alatu Padlet na poveznici https://padlet.com/annizel/i98bui1qq2y98g0b