Erasmus+ projekt - realizacija

Erasmus+ projekt - realizacija

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Erasmus plus logoProjekt Zapošljivost – snovi i stvarnost proveden je u sklopu konzorcija Obrtničko industrijske škole u Imotskom, Srednje škole Tina Ujevića iz Vrgorca i Srednje strukovne škole u Makarskoj. U sklopu projekta ukupno 31 učenik iz različitih strukovnih zanimanja dobio je priliku odraditi stručnu praksu u Španjolskoj, Italiji i Portugalu.

11 učenica i učenika naše škole zajedno s 3 učenice iz Imotskog, boravilo je od 31. ožujka do 13. travnja u Italiji u gradu Vasto, pokrajina Abruzzo. Grad Vasto nazivaju skrivenim draguljem na obali južne Italije, a pokrajina Abruzzo je poznata ka La riviera dei Trabocchi (tradicionalne ribarske platforme).

Naši turističko-hotelijerski komercijalisti Ana Gilić, Nina Roso i Luka Zeljko, frizeri Marija Gudelj, Anđela Burić, Ante Juračić, Ana Komazin i Mia Vranješ, kuhari Sanja Kovačić, Nikolas Gavrić i Marko Rudež u pratnji svojih nastavnika Marinele Bušelić, Radmile Luketina i Paška Šute i u suradnji s talijanskom partnerskom organizacijom Submeet iz grada San Salvo, usvojili su nova i unaprijedili postojeća znanja i vještine, te dobili mogućnost za povezivanje prethodno usvojenih teorijskih znanja s praktičnim radom. Praktičnu nastavu obavljali su u renomiranim hotelima, frizerskom salonu i restoranima.

Turističko-hotelijeski komercijalisti obavljali su praksu u hotelima Dei Sette i San Marco. Frizeri su svoje vještine usavršavali u frizerskom salonu Ego Parucchiere di Massimo, a dodatnu edukaciju imali su u Akademiji AnBeCa. Kuhari su radili u restoranu Castello Aragona (restoran s Michelinovom preporukom) i restoranu Trattoria Toscana u Marini di Vasto. Učenici ugostiteljsko-turističkih zanimanja posjetili su i hotelijesku školu u gradu Termoli (Istituto professionale per i servizi alberghieri e della ristorazione), gde su nas nastavnici i učenici upoznali s radom svoje škole i održali prigodnu prezentaciju svojih programa.

Osim stručnih znanja i vještina poboljšali su i svoje znanje talijanskog i engleskog jezika, a da je Italija puna prirodnih i kulturnih znamenitosti uvjerili su se naši učenici prigodom posjeta Rimu. Posjetili su Koloseum, Vatikan s bazilikom Sv. Petra, Forum Romanum. Piazza Venezia, Fontana di Trevi, Piazza Navona, Piazza di Spagna, Ponte Sant'Angelo i druge znamenitosti vječnog grada ostavili su bez daha naše učenike. U lijepoj uspomeni ostao je i posjet gradu Pescari.

Sigurni smo da će stečena znanja i vještine prenijeti svojim kolegama u školi, a koristit će im i u budućem obrazovanju i na tržištu rada.