15.10.2021. - tragom Nikole Tesle

15.10.2021. - tragom Nikole Tesle

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Dana 15.listopada 2021. godine, učenici polaznici programa elektrotehničar posjetili su Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu. Na put je krenulo 35 učenika u pratnji svojih nastavnika. Po dolasku u MCNT učenici su uz stručno vodstvo Centra upoznati sa životom i izumima NT koji su nam podarili mnoge blagodati u današnjem životu. Upoznali su i njegov životni put koji nije bio jednostavan jer je iz malog mjesta krenuo u svijet pun životnih izazova, svijet koji nije bio spreman za njegove ideje i vizija tako da je bilo potrebno puno vremena kako bi se dokazao, a neki izumi su teko postali prepoznati nakon njegove smrti.

Memorijalni centar sastoji se od rodne kuće, ispitne stanice i stalne multimedijalne postave.
Na ulazu u rodnu kuću nalazi se kameno obilježje s prikazanim mjestima u kojima je Nikola Tesla boravio za vrijeme svog života sa smjerokazima gdje se nalaze u odnosu na Teslinu Rodnu kuću i udaljenostima u kilometrima zračne linije.
U rodnoj kući nalazi se stalni multimedijalni postav kojeg su ostvarili Hrvatski povijesni muzej i Tehnički muzej u Zagrebu uz koordinaciju Ministarstva kulture RH. U prizemlju kuće slikom, riječju i zvukom prikazan je životni put i genijalnost velikog izumitelja, a povijesna događanja koja prate njegov život utkani su u lentu vremena. U potkrovlju kuće nalaze se replike Teslinih izuma koji su zauvijek promijenili svijet te su i danas osnova najnovijim tehnologijama.
Ispitna stanica je replika Teslinog laboratorija iz Colorado Springsa gdje je boravio 1899. - 1900. Tamo je radio brojne eksperimente s visokofrekventnim strujama, bežičnim prijenosom energije te proučavao munje. Istraživao je prijenos informacija i energije na daljinu bez vodiča. Tijekom tamošnjeg boravka, uspio je prenijeti signale do New Yorka te upalio 200 sijalica udaljenih 40 milja.
Kako bi iskoristili u potpunosti posjet Lici, njezinom središtu Gospić, obišli smo uz stručno vodstvo Muzej Lika Gospić i upoznali se s poviješću Grada i Županije.